Kam až mě nohy donesou...

... o vášni k běhání, o ultramarathonu, o přírodě a snad trochu i o lidech - sobě i jiným pro radost.

středa, ledna 11, 2012

Nezlomní

Filmu o behani neni prilis mnoho. Sem tam neco o maratonu, pripadne o Prefontainovi, o Karnazesovi, ci jinych bezeckych ikonach, zvlaste o ultra by se to ale dalo pocitat na prstech jedne ruky. Kdyz jsem se pred par mesici dozvedel o filmu "Nezlomni" (volne prelozeno z anglickeho "Unbreakable") neslo jinak nez vzit do ruky tuzku, papir, a sednout na lavici u stolu a poctive napsat Jeziskovi.
Evidentne ani "nahore" nefunguje vse jak by melo a byrokraticky siml zpusobil doruceni touzebne ocekavaneho DVD az tesne po Vanocich. To samozrejme ale nemeni nic na zpracovani a pointe filmu ... ale to bych asi tak trochu predbihal (co jineho vsak cekat od bezce-zavodaka ?).





Western States jiz tradicne patri mezi nejprestiznejsi ultra behy na nasi strane rybnika. Jde o jeden z nejstarsich sto milovych behu, ktery byl kdysi znam spise jako vytrvalostni zavod pro kone. Gordy Ansleigh jej absolvoval v sedle v letech 1971 a 1972. O rok pozdeji se mu pri zavode zmrzacil kun a Gordy musel po 29 milich odstoupit. To ho nejspis pomerne vzalo, protoze v roce 1974 se do zavodu pro jistotu prihlasil bez kone. Vsichni si samozrejme mysleli ze je padly na hlavu, a ze nema nejmensi sanci dokoncit, natoz v limitu, ktery byl pro kone tehdy 24 hodin. Vsem navzdory, Gordy do cile dobehl 18 minut pred limitem. O podobny vykon se nasledujiciho roku pokusil Ron Kelley a nevedl si vubec spatne. Bohuzel ale preci jen trocha stesti chybela a Ron to pet kilaku pred cilem zabalil. Na druheho bezce, ktery vydrzel sto mil po boku trenovanych koni az do cile jsme si museli pockat jeste o rok dele. V roce 1976 se jim stal Ken “Cowman” Shirk. A pak uz to slo raz na raz. V roce 77 se do nove vypsane “bezecke kategorie” prihlasilo 16 bezcu, ale jen tri dobehli, z toho navic dva az po limitu. Ze se tou dobou zrodila legenda, ktera o tricet let pozdeji bude kazdorocne lakat skoro dva tisice odvaznych tusil tehdy malokdo. Pomerne rychly profil, zasnezene hrebeny i pekelne rozpalena dna canyonu se nyni kazdorocne stava kulisami pro souboj tech nejlepsi severoamerickych ultrabezcu s obcasnou navstevou japonskych ci evropskych borcu.
(Ted uz) predloni se na startu sesla obzvlast zajimava squadra vyjimecnych osobnosti. Vecne usmevavy sympatak a obhajce vitezstvi z poslednich dvou rocniku Hal Koerner z Oregonu, tichy a skromny vousac z Aljasky Geoff Roes, ikona minimalismu a idol vetsiny zacinajicich ultrabezcu Tony Krupicka z Colorada a mladicky Evropan s tvari gymnazisty ale reputaci zabijaka odkudsi od Mont Blancu Killian Jornet. A to opomijim neznicitelneho Nicka Clarka, “soudruha” Iana Sharmana, ktery o pul roku pozdeji na “Kamenem Myvalovi” zabehl stovku hluboko pod trinact, rekordniho Grand Slamistu Neala Gormana ci nevyzpytatelneho veterana Andyho Jones-Wilkinse a mnoho, mnoho dalsich.  Startovni listina slibovala malokdy vidane drama, okorenene o fakt, ze Geoff, Tony ani Killian na sto milove trati jeste premozitele nenasli, a i Hal mel v poslednich letech formu jako z praku. A navic vsude po trati byli filmari z tymu Journeyfilm vedenych JB Bennou. Do prubehu zavodu samozrejme zasahovat nemohli, tezko by si vsak i sebelepe placeny scenarista dokazal vymyslel poutavejsi zapletku a jeste vice nervydrasajici vyvoj zavodu, v nemz o prekvapive zvraty, zhrzenou nadeji, zazracna povstani z mrtvych a nezlomnou vuli rozhodne nebylo nouze. Vice uz ale neprozradim, dogooglovat si vysledky sice neni tezke, ale nechat se osidit o tu epickou bitvu povazuji u jakehokoliv ultra nadsence za trestuhodne. Navic filmari paralelne sledovali vsechny ctyri bezce tydny a mesice pred samotnym zavodem, jejich pripravu, obavy a radosti i strasti. Z nedostiznych a neporazitelnych legend to sice dela obycejne smrtelniky, mne i tak se vsak z hloubky jednotlivych (a velmi rozdilnych az totalne kontrastnich) charakteru taji dech.
Nechci uz o moc dele fusovat do remesla damam Spacilovym, ale film je proste spica. Hudba, strih i zabery kdy (zrejme) nejaci chudaci s kamerou a mikrofonem fofruji pres snehove jazyky a kameny aby alespon na par vterin zachytili atmosferu naprosto ojedineleho souboje zpoza boku tech nejlepsi se natrvalo zapise do dejin ultra-kinematografie. Abych ale zase nebyl zcela nekriticky, clovek, ktery si sedmnact hodin u kompu ohlodaval nehty, ziznil, hladovel a zadrzoval curani aby o nic neprisel a jako smyslu zbaveny obnovoval Twitter kazdych pet-sest vterin pozna, ze pri nekolika absolutne epickych okamzicich kamery na cele zavodu chybely. Proto "jen" devet hvezdicek z deseti, ale verte, ze darkem v podobe filmu "Nezlomni" zadneho bezce nezklamete. 



13 Comments:

At 11. 1. 2012 8:25:00, Blogger ll said...

Super typ diky. Budu muset napsat na CT at to odvysílaj :))

 
At 11. 1. 2012 15:43:00, Blogger 12HonzaDe said...

No hledam to vsude:), vidim, ze blizci maji pro me jasnej darek k nejblizsim svatkum, slavnostem... Napsal jsi to moc hezky...
Sice to nikdy nepobezim, ale o tom to neni... Kazdej mame svoje Western States, at uz meri kolik chtej:), kazdej mame svoje sny a tak hura za nima. Budu na to myslet za chvili v hlubocepskem kopci s baglem z prace:). 12:)

 
At 11. 1. 2012 17:44:00, Blogger Running Shadow said...

@ 12Honza - myslim, ze to zatim jde koupit jen pres stranku Journeyfilm (http://www.journeyfilm.com/servlet/the-53/Unbreakable-DVD--dsh--PreSale/Detail). K prodeji to bylo teprve az v druhe pulce prosince. Kdyby jel nekdo "z vasich" okolo, tak mu to pro tebe rad pridam do kufru. Nebo muzu poslat postou, na financich uz bysme se dohodli. Jinak rict ze "to nikdy nepobezim" je strasne snadne. Dodrzet to uz, je zvlaste u lidi tve kategorie a formatu mnohem horsi. Kazdy mame sve bile velryby a svoje Western States, ale nejak nevidim duvod proc ty bys to jednou nemohl bezet doopravdy. Podivej se, po Silve se muzes prihlasit do loterie, zcestovalej ses, tak by ses neztratil, manzelku slunecko nalakas na to ze to je v Californii, jste spolu teprve chvilku, jeste byste si meli uzivat. Ja bych Ti delal vodice :)

P.S. Co je horsi je, ze ja jsem si rekl ze nikdy, ale fakt NIKDY nepobezim Barkley marathons ;)

 
At 11. 1. 2012 20:02:00, Blogger Ondrej1 said...

To jsem toho dneska v práci zase udělal, to mně cedělejt tohleto...

V odkazu který sem Stín dal, je ukázka videa na Youtube http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=4a26xp28jm0 a tam autoři v komentáři píšou
Digital Downloads will be available. There is just a lot of lead-time and red tape in setting this up. We are aiming for February when we do an iTunes and major retailer launch.

Já su jasný

 
At 11. 1. 2012 21:53:00, Blogger 12HonzaDe said...

No ja toho taky moc nepracoval:), tedy vlastne jo, ale uz se tesim, az zase nekde budu "bloudit". Ta upoutavka vypada fakt skvele, no jestli to bude pres iTunes, tak bezva, jinak zkusim objednat pres zname v US, moc diky..
:) jsi velky sprymar a motivator...Uprimne, pokud neco nekdy v US, tak spis Leadville, a si 50mil jen pro ten pocit. Ale to mi nebrani se tomu obdivovat a nemit svoje vlastni Western States:). Budu ti drzet fest palce! Samozrejme i na to co urcite NIKDY!:)

 
At 11. 1. 2012 23:04:00, Blogger 12HonzaDe said...

Nemohl jsem se udrzet!:) Mam objednano i se zasilkou primo do Prahy!!! Clovek si musi umet delat radost, tady nema smysl nic odkladat, co kdyby to zitra nevyslo, ze?:) DIK, 12:)

 
At 12. 1. 2012 7:15:00, Blogger Running Shadow said...

@ Ondrej1 & 12Honza - cim mene energie v praci promrhate, tim vice vam ji zbyde na behani, ze ? ... osobne Karla Meltzera moc nemusim, ale libi se mi kdyz jako jeden z mala profiku v ultra svuj celodenni beh shrne slovy "just another day in the office" :)

@ 12Honza - no to byl teda fofr! Mozna bych si mel Bennovi napsat o provizi :) Doufam, ze az film dorazi tak sepises jak to na Tebe zapusobilo :)

P.S. take stoji za zminku ze ne kazdy kdo v tehle velkych ultra uspeje se na prvnim miste v cili uz narodil. Nick Clark je jednim z pomerne mnoha prikladu kdy nekdo zacne behat (nebo pobihat ?) az hodne pozde (on zrovna kolem 30) s cilem si "zabehnout" maraton a trochu se dat fyzicky do kupy. Ten prvni dal za ~3:30. O par let pozdeji prohani Killiana na Western States a jednomu bezejmenemu bezicimu stinu (co take umi maraton za ~3:30) nadeli na Jemez 50M skoro pet hodin ;)

 
At 28. 11. 2013 10:15:00, Anonymous Anonymní said...

Ahoj nechcete nekdo udelat cesky titulky? Diky :-)

 
At 29. 11. 2013 10:10:00, Blogger 12HonzaDe said...

sezen anglicky:), ja je prelozim..:).. MSF! 12:)

 
At 29. 11. 2013 10:34:00, Blogger 12HonzaDe said...

ja jsem totiz zkusil hledat vsude..:).. Nikde jsem nenasel.. a nejsem tak zbehly, abcyh zaroven vytvoril titulky z odposlechu a umistil je tam, kam maji prijit.. Na mym DVD nejsou ani anglicke pro neslysici.. kdyby byly...:).. Mozna v novejsi verzi..
MSF! 12:)

 
At 29. 11. 2013 13:45:00, Anonymous Anonymní said...

to uz se najde nekdo dalsi kdo to poradne nacasuje :-)

 
At 31. 8. 2015 22:28:00, Anonymous Anonymní said...

Ahoj, nevíte někdo jak je to s titulky? Sháním je už pěkně dlouho.

 
At 31. 8. 2015 22:31:00, Blogger 12HonzaDe said...

Nemel jsem silu .. to rucne prekladat a sazet k ripnutemu videu..ktee bych musel vytvorit:)
Pokud nekde sezenes anglicke titulky.. bude to snazsi:)
MSF! 12:)

 

Okomentovat

<< Home