Kam až mě nohy donesou...

... o vášni k běhání, o ultramarathonu, o přírodě a snad trochu i o lidech - sobě i jiným pro radost.

úterý, ledna 03, 2012

Bilé kilometry

Prelom roku mne zastihl v pomerne nervozni dobe. Capa vyhlizime uz vice jak mesic, a na delsi vzdalenosti si proto netroufam. Uz ma spozdeni, mel dorazit na Silvestra. Beham proto jen "kolem baraku" po stezce priznacne zvane "Perimeter". I tak je ve mne mala dusicka, kdyz se vracim domu. Desim se, ze tam bude jednou zaparkovana sanitka, a ja budu muset zachranarum vysvetlovat, ze jsem sice "tatinek", ale zrovna sem si byl tak trochu zabehat, a ze jen co se osprchuju a prevleknu do sucheho, rad pani D. do porodnice doprovodim.
Kilometry proto pribyvaji jen pozvolna. Tesne po serii snehovych bouri pred Vanocemi jsem byl jeden z prvnich kdo Perimetr prorazel. Snih do pulky lejtek, sypkej jako cukr-pisek, perfektne vycidi boty, ze i po tech par set kilometrech bych je mohl donyst zpatky do obchodu a reklamovat jako nepouzite. Po Vanocich stezku v zachvatu spatneho svedomi proslapali tloustici na sneznicich. Perfektne utluceny a udusany povrch na dne uzkeho prikopu, sotva se nohy jedna druhe vyhnout mohou. Kdyz to lze nekdy rozbalit, a musim klopit zatacky, odiram si lejtka o jeho zmrzle kraje. Vetsinou se ale sunu jako hlemyzd, oci pribite na snehu v dabelske koncentraci. Staci o par centimetru vedle, kam sneznice tloustikova nevkrocila, a okamzite se v uzkych spuntovkach borim minimalne po kotnik. Stava se to tak kazdych deset kroku. Po pul hodine toho mam dost, ale jeste zbyva kilak a pul do obratky. Tam se vydycham, a kdyz se ujistim, ze nikde nikdo, trochu si v tom snehu po adamitsku zaplavu. Ctyricet minut, a mam za sebou pet a ctvrt kilometru. Otocit, a poslusne zpatky, sotva se drzim na nohou.
Uz urcite vic jak ctrnact dni nesnezilo. Minimalne dvanact dni totalni azuro. Na jiznich svazich snih rychle mekne, dnes je vetsinou uz uplne pryc. Na severnich je to porad ten premrzly a udusany prasan, vetsinou tak pul metru. Nekde mezi je blato nebo ledovka. Nebo oboji najednou. Nejhorsi je typicka jednokolejka co vede smerem na zapad a do kopce. Leva strana je stinena a tak je jeste pokryta snehem, na pravou to mnohem vice prazi, a snih uz roztal. Jen to nema kam odtekat a blato je tak na pet prstu. V prurezu je to takove vecko, jedna strana ledova, druha blativa. Kazda noha po jinem povrchu, opora nikde, sjizdi to k sobe a porad o sebe zakopavam. Beh stoji za starou belu, ze na mistrovstvi sveta v chuzi by mi rozhodci neukazali snad ani jeden trestny tercik.
Napadlo mne, ze bych mohl behat i po silnici. Jeste loni jsem zimu na silnici prehopkal celou. V Michiganu stacilo dvacet tricet kilometru na snehu a chytnul mne IT band, ze jsem se z toho mesic vzpamatovaval. Posledni rok po sutrech v botach bez stabilizatoru ci jakehokoliv tlumeni je ale znat a i kdyz bych za stejny cas dal na silnici mozna i o polovinu kilometru vic, myslim, ze se ten asfalt beze mne obejde. Preci jen i na te zasnezene stezce obcas predebehnu nejakeho chodce, tak to s tim tempem nemuze byt tak zle.

6 Comments:

At 3. 1. 2012 8:43:00, Anonymous Anonymní said...

Ahoj Stíne, v Praze je zatím jaro :-)) tak to s běháním celkem jde. Držím palce, ať bílý kilometry přibejvaj a ať se malej svišť/svišťová už co nejdřív vyklube. Většinou to přichází se změnou počasí (tlaku), to je najednou porodnicovej boom.

mapo

 
At 3. 1. 2012 10:18:00, Blogger 12HonzaDe said...

Asi jsem to od tebe nejak chytil:). A pak pry ze ma muj pocitac antivirus!:) Tak naviguj capa, at dobre doleti.. MSF!

 
At 3. 1. 2012 12:06:00, Blogger ll said...

běháš moc pomalu :) Musiš běhat tak rychle abys rozehnal mraky Nakonec v dáli uvidíš čápa . Už letííííííí :))
Tak at se vše vydaří.

 
At 3. 1. 2012 20:10:00, Blogger Machy said...

Včerejšek byl aspoň u nás příznivý. Ve firmě se nám sedm minut od sebe narodili dva úplně malí zaměstnanečci :) A to ve dvou porodnicích :) Tak držíme palce!

 
At 5. 1. 2012 3:25:00, Blogger 1bubobubo said...

Držím palce, aby jsi byl doma až čáp nebo vrána přiletí. Určitě to bude radost větší, nebo srovnatelná s jakýmkoliv doběhem ultra - v tomto případě tebe a hlavně paní D. "ultra" bude teprve čekat :-) Měj se krásně.

 
At 6. 1. 2012 22:03:00, Blogger Running Shadow said...

@mapo - diky moc, Tobe at to taky beha, vidim, ze mas velke plany, tesim se co si poctu a budu drzet palce.

@12Honza - cap zatim porad nikde, asi budem muset vypustit rybnik.

@ll - kdyby se to merilo podle mraku, tak musim bejt fakt strasne rychlej. Furt slunicko, mracek ani jeden. Cap ale kde nic tu nic.

@Machy - tak ten vas rekord s pani D. asi neprekoname :) ... ale kazdy novy danovy poplatnik se samozrejme pocita. U nas pry vyjde vychova ditete na 250 tisic $, tak az bude detem 18, prodame movitym zajemcum a mame na duchod vystarano :)

@bubo - diky moc. Snad to stihnu :) Vcera mi jedna kolegyne rikala, ze prvni dite zabere vsechen tvuj volny cas, takze to druhe uz nedela zadnej rozdil a vlastne se ani nepocita :)

 

Okomentovat

<< Home