Kam až mě nohy donesou...

... o vášni k běhání, o ultramarathonu, o přírodě a snad trochu i o lidech - sobě i jiným pro radost.

sobota, února 26, 2005

Insomnia a 5 experimentálních kilometrů

Muj spaci rezim se tentokrat uplne rozsypal. Jet lag normalne snasim pomerne dobre a zotavuju se prumerne o 2 hodiny za den. Po uternim navratu ze Statu to zacalo podobne, ale vcera se to vsechno zase uplne obratilo, vecer jsem usnul na poslednich 10minut "Sedm let v Tibetu", takze mi usla pointa, nato jsem si sel lehnout jeste pred jedenactou a ... a pak nic. Totalne cerstvej, rozbzikanej, oci jsem neudrzel zavrene. Trochu jsem sednul k netu, koukal na TV na zpravy do dvou a pak si sel znovu lehnout. Usnul jsem stejne az nekdy po ctvrte. Rano jsem se samozrejme nemohl zvednout a dopotacel se na snidani kolem jedenacte. Ranni behani v kelu. No nic, stane se, nema cenu to lamat pres koleno. Den je dlouhy dost.
Vybehl jsem tedy az kolem pul treti odpoledne, zatazeno kolem nuly, trosku snezi, ale cesty jsou bud mokry asfalt nebo blativa brecka. Zajimavejsi ale bylo, jak byl clovek po snidani, plnej energie a cukru tak mi to docela padilo, narozdil od rannich behu s prazdnym zaludkem, kdy se mi rozlepuji oci nekde kolem jeden-a-pulteho kilometru . Zkousel jsem tedy trosku jine techniky doslapu a abych ulevil prave pate (ktera obcas stale trpi nasledky zanetu Achylovy slachy pred tremi lety). Prislo mi ze kdyz prodlouzim krok, automaticky zvedam vice kolena a doslap je veden pres predni polovinu chodidla. Tlak na patu jsem skoro necitil, oproti stylu pomaleho sourani "co noha nohu mine", ktery je jinak energeticky velmi usporny. Prvni 3km byly v pohode, i kdyz jsem musel vyrazne pridat s dechem a take jsem citil vyssi zatizeni holenich svalu (doufam ze se tak jmenujou). Po 3km prisla mensi krize spalil jsem vetsinu cukru a jeste nenajel na tuky (bezelo to vyrazne rychelji nez normalne) a tak jsem musel zpomalit. Posledni km byl zase dobry. Abyste chapali (jestli vubec nekoho zajimaji takove podrobnosti), mne to prislo jako dulezita a povzbuzujici zkusenost. Zmenit kompletne bezecky styl je velmi obtizne a casove narocne, je to jako byste se ucili znova chodit. Me chronicke problemy s pravou achylovkou mi delaji do budoucna stale starosti, a ted to vypada, ze pri jakemkoliv podstatnejsim zrychleni se "to srovna samo". Preneseno do zavodu, kdy je clovek vyhecovany a automaticky bezi rychleji a take mnohem vice vydrzi, to znamena potencialne mensi riziko, alespon v mem pripade.
Bezecky styl je obecne vubec osemetna zalezitost, kazdy ma trochu jiny, treba Zatopek mel uplne priserny, presto ale vyhral co mohl. Podle ruzne literatury to vypada, ze se prilis nedoporucuje snazit se neco menit, at kazdy beha jak mu nohy i ruce narostly a pripadny zisk neni umerny vynalozenemu usili. Teprve pro pripady ruznych zraneni ci telesnych anomalii (i kdyz treba ploche nohy je uz v dnesni dobe takrka "nomalie") se doporucuji korekce. Komplikovanejsi pripady zrejme resi fyzioterapeute, pokud jde treba o zmineny platfus nebo ruzne formy smajdani, tak hodne dokazi dobre specializovane bezecke obchody. Udelam trosku reklamu retezci Runners Point, protoze si myslim, ze si to opravdu zaslouzi. To ze temer vsichni prodavaci jsou sami aktivnimi bezci, triatlety nebo jinak postizeni, je samozrejmosti, navic je ale v kazde pobocce behaci pas s kamerou. Boty ktere si vybirate si muzete vyzkouset na pasu, mezitim vas snimaji a pak si pres pocitac na monitoru muzete prohlidnout vas styl, jak kladete nohy, pajdate, proslapujete, hrouti se vam klenba nebo o sebe zakopavate ... kdyz vam dane boty vyhovuji, tak vam zacnou strkat dovnitr ruzne tvarovane vlozky, polstarky, nebo nevim jak to mam nazvat, kdyz to ma neurcity tvar a misty je to mekke, jinde tuhe, kazdopadne vam to srovna krok. Ten servis je ted uz v cene bot, ktera se nelisi od jinych prodejen kde tenhle rozbor nedelaji.
Prijde mi docela zajimave, ze v bezecke mocnosti jako US toto neni standartni pristup ani ve znackovych prodejnach Nike, nebo retezci Foot-locker. Pri posledni navsteve jsem tam ale poprve videl jinou obskurni vymozenost ... samoobsluzny scanner nohou (postavite se na sklo, pod tim jsou nejaka cidla jak ve fotokopirce) ktery vam udela 3D profil a vyplivne nejake cisilko. To je pak vase osobni ID, ktere zadavate po internetu pri online objednavce, boty vam pak dorazi doslova na miru ;-)) ... no nekupte to!

0 Comments:

Okomentovat

<< Home