Kam až mě nohy donesou...

... o vášni k běhání, o ultramarathonu, o přírodě a snad trochu i o lidech - sobě i jiným pro radost.

středa, února 07, 2007

Mrazivé a mrazivější


Zima nakonec preci jen prituhuje k michiganskemu normalu. I kdyz by tady spravne mel byt snih jiz od pulky listopadu, letos jsme se dockali poprve az v pulce ledna. Minuly vikend pak dorazila i prvni snehova boure.

Jeste v sobotu kolem poledniho jsem se byl probehnout po obvykle trase. Trochu foukalo, ale zadna velka tragedie, na obloze pet a pul mracku, jinak krasny slunecni den. Trosku to ted brzdim, takze rychlost standartne neprevysuje 5:40/km, a snazim se ulehcit opet tezce zkousenym klenbam mych platfusackych chodidel. Budu si muset dokoupit dalsi vlozky, ty co jsem pouzival v civilnich botach se mi uz proslaply a zvlaste prava klenba se tak rikajic jaksi pokur***a. Je to napjate a neprijemne, ale snad ne jeste zrale na amputaci. Ale to odbocuji ... po dobehu a obvykle sprse jsem se snazil vyhlednout z okna, neb mi bylo napadne, ze zmizel krasny vyhled na blizky lesik, rodinne domky, jeden blikajici vysilac a ze nase jindy tak line vetrne zvonky se zbesile trepetaji takrka v horizontalni poloze rovnobezne se strechou naseho balkonu ... a co nevidim ? ... nic ... proste nic!! ... jenom bilo, a bilo a bilo !!! ... Uz z predesleho dne jsem vedel o varovani pred zimni bouri ("winterstorm warning") slibujici mimo jine i snizeni viditelnosti na ctvrt mile az nulu, pripadne "whiteout". To jsem samozrejme nevedel co by melo znamenat, neb to bylo prezentovano jako jeste nizsi viditelnost, nez "zadna". Takze tohle byl ten slavny "whiteout", kdy je tak bilo, ze vas z toho prechazi zrak, a je to horsi, nez mit zavrene oci a nevidet nic.

Boure na vecer pominula. Prinesla sebou 10cm noveho tvrdeho premrzleho snehu a arkticky nepredehraty vzduch, a zanechala za sebou mensi zaveje, umrzle cesty a mnozstvi zoufalych ridicu.

V nedeli bylo opet slunecno, vitr pomerne slaby ... den jako stvoreny k dlouhemu behu. Naplanoval jsem si dva 8K okruhy, ktere dohromady i s dobehem domu daji 17km, letos zatim nejdelsi beh. Oblekl jsem se jako obvykle, jen vzhledem k pritomnosti slunce nad obzorem jsem nepovazoval za nutne brat si jinak nezbytnou celovku. ... nebudu tentokrat zachazet do nechutnych podrobnosti, ale krome predni strany stehen, usnich boltcu mi omrzla snad i mista ktera zenam z principu omrzat nemohou. Proste byla kosa. Mraz az tak kruty, ze usni boltce absolutne znecitlively (a pote co rozmrzly tak bolely jeste dva dny), pot co my stekal po temeni po vlasech dolu z meho copu udelal zmrzlou uherakovou sisku, propoceny satek s kulichem jsem mohl pouzivat misto cyklisticke helmy a nejsvrchnejsi tricko ktere i pres tu kladu bylo propocene durch se stalo neprustrelnou vestou, kterou abych mohl stahnout pres hlavu musel jsem nejprve nechat par minut rozmrznout. To ze v takovem pocasi se na vousech tvori rampouchy asi neni treba zminovat, a ze pokud prilis privrete pri dychani usta hrozi ze vam fousy z knirku primrznou k tem z bradky asi take neni zadny kdovijaky objev. Sumasumarum, dokoncil jsem svuj beh zmrzly na tele, rozpaleny vsak na duchu. Preci jen prave takoveto behy jsou z hlediska psychiky a dalsi motivace ty nejhodnotnejsi, a skvele okoreni jinak treba ne prilis zazivnou zimni sezonu.

Arkticky vzduch se z nasi oblasti pomalinku odsouva a zaroven i ohriva, prumerna teplota tedy opet trochu vzrusta. Nanestesti jedina moznost pondelniho behu je pro mne po seste rano, tedy v dobe absolutne nejnizsich teplot umocnenych nejen studenou frontou predeslych dnu, ale tez puvabne jasnou noci. A tak nedelni martyrium se pri polovicni vzdalenosti opakovalo i v pondeli, jen s tim ze jsem si satek pres usi zavazal jak babky na trhu a na to narval kulicha. Abych pak pripadne kolemjdouci ci kolemjedouci neoslnoval svym vzhledem, nasadil jsem si na hlavu celovku s cerstvymi bateriemi a vykonem nastavenym na maximum. Po dobehu absolvoval jsem svuj jiz temer rutini rozmrazovaci proces a ze zvedavosti se podival na oficialni meteorologicke zaznamy z predeslych dnu. Ty pro zajimavost uvadim v obrazku, kde horni pas roztomilych piktogramu dokumentuje typicke soucasne pocasi, a spodni dva diagramy pak teplotni zaznamy z nedele a pondeli, vlevo ve Fahrenheitech, vpravo v Celsiich. Svetla modra pole pak dobu mych behu.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home