Kam až mě nohy donesou...

... o vášni k běhání, o ultramarathonu, o přírodě a snad trochu i o lidech - sobě i jiným pro radost.

úterý, března 01, 2005

Sveží pětka a klidná osma

V pondeli rano byl asi nejvetsi mraz od doby co jsem zacal letos zase behat. Podle zprav o pocasi bylo asi -12C, nastesti ale nefoukalo, dalo se to tedy vydrzet. I pres nedelni strapace se mi bezelo nad miru v pohode a rychle, mam pocit ze se vracim minimalne na uroven pred cestou do US. Povrch pomerne tvrdy, sice vetsina trati pokryta snehem, ale uz je to premrzle a rozslapane. Pripomina mi to behani po drnech travy.
Dnes (utery) jsem dal 8km, po asi nejhezci ceste co beham, je to zkraceny okruh na Steinrodsee, ale bez nej, 3/4 jsou po lesnich pesinach, jen 2kilaky po asfaltu. Mraz sice trva, ale uz to neni tak hrozne. Nohy lehke, bezim v poklidnem tempu. Stejnym zpusobem i dobyham domu, je ale ke konci citit, ze ta zima z nohou taha silu. A taky mam mrazem lehce spaleny krk a mandle, jako kdyz sedite 2-3hodiny v zakourene hospode. Schvalne k snidani piju co se do mne vejde, a pak je to uz dobry.

6 Comments:

At 1. 3. 2005 12:18:00, Anonymous Anonymní said...

Tak s mrazem je to v Čechách obdobné, ale já osobně si v tom lebedím víc než v horku, to nesnáším úplně šíleně. Jen by mě zajímala jedna věc... běháte-li ráno, co jíte? Já s úplně prázdným žaludkem nemůžu (omdlívám), ale vezmu-li si cokoliv předem, tak to prostě cítím a běží se mi špatně. Já stejně chodím víc večer, ale o víkendu by se mi ta rána hodila víc... Třeba poradíte :-)

 
At 1. 3. 2005 12:19:00, Anonymous Anonymní said...

Zdravím,

mohu se zeptat, jak při těchto teplotách dýcháte? U nás je skoro podobný mráz (zvlášť po ránu), tak mě napadlo, jak si chráníte "vnitřek"...?

Pohybu zdar!

Linuxviki

 
At 1. 3. 2005 12:48:00, Blogger Running Shadow said...

Dekuju za komentare ... pred behanim nejim, jen se napiju tak 3decku vody, jasne citim ze jsem slabsi, nez treba odpoledne nebo na vecer a musim zacit pomalu, ale ta rana jsou prakticka kvuli praci i kvuli ubytku vahy. S telem bez cukru se jde skoro rovnou do tuku, BMI mam kolem 24, ale chci jit jeste trochu dolu, abych ulevil kloubum. Az zacnu nejaka rychlosti a silova cviceni, tak nevim ... ale jidlo nemuzu, dostavm krece, mozna se napiju neceho energetickyho.
A s tim dychanim ... zatim se nechranim, jen mam dva rolaky, takze me nestydne krk, a pri tom pomalem klusani nedycham tak zhluboka. Rychlou 4stovku bych si zatim asi nelajsnul. Hodne uspechu ... kdo v zime beha v lete leta!!

 
At 2. 3. 2005 18:49:00, Anonymous Anonymní said...

1) Jestli jste zdravy a Body Mass Index mate trochu vyssi (jako, ze Vy ho vyssi mate) delate spravne, ze behate na lacno. Doslova se ihned saha na tuky.

2)ad dychani, jestli mate potize typu paleni, doporucuji kuklu (ano ne nepodobnou co maji policiste). Obleceni ve vrstvach, tzn. tenke 3 vrsty, nejlepe termopradlo (viz hudy) ale to jiste vite.

3)Pri techto vykonec je nutne dodrzovat jidelnicek, hlidat si tuky, cukry, bilkoviny, prijem vitaminu, mineralu. Neni to zadna sranda.Doporucuji knihy typu(nen nutne zminovanou, jisty vyber na trhu je)
autor: Fort
nazev: vyziva nejen pro kulturisty

4)Jestli jste starsi (shadow neni :-)) ) tak je zadouci sem tam skocit k doktorovi na krev, tlak atp.Bez kecu.

 
At 7. 3. 2005 20:23:00, Anonymous Anonymní said...

Myslím, že není dobře běhat na lačno. Člověk by měl do sebe nasoukat aspoň jeden banán, nebo jeden rohlík třeba s máslem a medem. Když budete mít nízkou hladinu cukru v krvi, může se vám taky pěkně zatočit hlava. Nemluvě o tom, že hladový člověk je nervozní a běh si neužije...
Pouze na cukry (glykogen) jede tělo zhruba 30 minut, pak si začne brát i tuky - čas záleží samozřejmě na tom, jestli jste začátečník nebo pokročilý běžec. Kdo tedy chce shodit nějaká kila, musí běhat více než 40 minut a ne moc rychle. Nejlépe se shazuje v metabolickém pásmu 130-150 tepové frekvence (podle věku) a na tratích nad 10 km. Když se tedy budete 20-30 minut honit jako zběsilý, neshodíte ani gram. A je jedno, jestli máte zrovna prázdný žaludek nebo ne. Jen něco vypotíte, ale to zase zpátky dostanete pitím.

 
At 9. 3. 2005 22:37:00, Blogger Running Shadow said...

Myslim ze posledni komentar je prilis zjednodusujici. Samozrejme ze clovek neprepne po 29:59 z cukru primo a jen na tuky. Ta zmena je pozvolna, a v podstate po par minutach kdy dojdou zasoby nejjednodussich cukru se zacina rozbihat spalovani tuku. Jejich podil na dodavkach energie stabilne roste na ukor cukru a uz nekde kolem 20 minut aerobniho cviceni zacina byt nadpolovicni energie z tuku. Cca po 30 minutach dojdou cukry uplne a vse jede jen a jen z tuku, jejichz "spalovani" najede na nejvyssi moznou uroven prave v teto dobe. Z hlediska hubnuti jsou proto behy presahujici techto 30 minut vyrazne efektivnejsi, ale neni pravda ze by ty kratsi byly zcela zbytecne.
V pripade rannich behu, kdy je po noci zasoba cukru v krvi pomerne mala dojdou cukry jeste drive, nez se rozebehne spalovani tuku na plny vykon ... pri samotnem behu, byt jde o klasicke treninkove pomale tempo se to kuprikladu u mne projevi mensi krizi mezi 20tou a 30tou minutou behu, ze musim i trochu pribrzdit. Pak je vse opet OK a chytam druhy dech.

 

Okomentovat

<< Home