Kam až mě nohy donesou...

... o vášni k běhání, o ultramarathonu, o přírodě a snad trochu i o lidech - sobě i jiným pro radost.

pondělí, srpna 01, 2005

Někdo se rád dívá

V nedeli jsem v sobe odhalil dosud skrytou vasen pro voyerismus ... alespon co se behani tyka ;-)) ... ale od zacatku. Pamatujete si jeste na Strahinju ? ... verneho pruvodce zeleznicnim chaosem predchazejicim muj prvni (a zatim jediny) letosni zavod na 10km? Ono to behani totiz od te doby lapilo i jeho, a po nekolika tydnech laborovani se zranenym kolenem a sluzebnimi cestami zacal sam kazdodenne trenovat. Zacina s mensimi objemy, podle planu pro zacatecniky, ale beha uz pres mesic kazdy den mezi 5-8km. A tak sam prisel, ze by uz bylo zase nacase neco spolecne zabehnout. I kdyz to prilis nezapadalo do me predstavy pomaratonske regenerace prechazejici v novy treninkovy plan, bylo to velke pokuseni. Nakonec jsem ale odolal z obavy abych si to prave chodidlo preci jen nejak nedorazil, za to to preci jen nestoji.
A tak jsem vyrazil na bezecke zavody poprve v roli divaka. Byla to paradni zkusenost. Vlastne jsem si uvedomil, ze jsem ty nejrychlejsi nikdy bezet nevidel, na startu na ne pres mohutny dav nevidim, a pak utecou tak rychle, ze je uvidim az v cili pri dobehu, vetsinou uz vysprchovane a prevlecene do cisteho.
Start i cil byly na malem atletickem stadionku, prvni i posledni petistovka byl oval a pul kolem. Kvuli vsem divakum i bezcum samotnym (vsichni dohromady kolem 1500 lidi), at si take uziji trochu aplausu. Krome sprch a saten i obvykla hospudka s velkou terasou hned vedle drahy ... pivo, limo, burty, klobasy a precliky. Hned po startu jsem se presunul do lesa nekam k prvemu kilometru, ale zastihl jsem jiz jen posledni pomalicky a cyklistu s ceduli "Ende" na zadech. Ne ze bych to nepovazoval za prakticke, ale preci jen, chudaci ti, kteri jsou posledni, jeste se za nimi plizi cyklista jak smrt aby jim to neustale pripominal.
Oproti tomu spici zavodu take vede cyklista s napisem "1.Laufer", a ten ma chvilemi co delat. Bezel se totiz temer soubezne pulmarathon a 10K a ja jsem mel moznost videt pulmarathonce na asi 13km a desetniky tesne za devatym ... no a ten fofr vedouciho zavodnika na pulmarathon ... no to bylo neco, absolutne neuveritelne, takhle ja behaval tak akorat ctyrstovku a v cili mi byvalo skoro na zvraceni a oni to tahnou pres hodinu ... klobouk dolu. V televizi to tak rychle nikdy nevypada, a to behavaji samozrejme jeste o nekolik trid lepsi kenane.
Kdyz pak zacali pribihat i bezci na desetikilometrove trati, zacal jsem jeste s dvema opodal stojicimi poradateli tleskat a povzbuzovat ... absolutne fascinovan prehlidkou vsech moznych tvari a bezeckych stylu. Ti co se rvali o predni mista zacinali uz nasazovat k zaverecnemu finisi, jini se sverepe soustredili na drzene tempo, nekteri se prodirali pres skupinky tech co zacinali totalne tuhnout ... uplne mi z toho prechazel zrak.
Jak jsme tleskali a obcas neco pokrikli, asi polovina bezcu vubec nereagovala, ale druha se vzdycky ohledla, oci jim uplne zazarili, az to bylo chvilemi dojemne. Nekdo zvedl palac, nekdo zamaval, nekdo zatleskal zpatky, nekdo houknul "Danke!", bylo i par co meli dost energie aby rukama na nas mavali jako kdyby pres ne prave probihala mexicka vlna.
V tom davu co se sunul kolem mne jsem se snazil "hledat" zname tvare z blogu, tragedii konference nebo internetu vubec, je to mozna takova detinska hra, ale protoze pres internet mam moznost poznat spousty lidi, ktere bohuzel casto ani nikdy osobne nepotkam, musim si je obcas vymyslet ;-)
Kolem peadvacateho mista se ritil Lubosh, na dohled nekolik tuhnoucich matoh, urcite je jeste urve a vejde se do prvni dvacky ... provoz zacina houstnout a po par minutach prisupi mirek thums ... jo tak jo, ten chce byt v cili, nez se udela u pipy fronta, urcite si pak sedne na terasu a bude fandit vsem z traged tymu spolecne s Alenou, kterou se nam ani spolecnymi silami nepodarilo premluvit, aby bezela take ... mozna snad priste. Po par minutkach profrci kolem running observer ... zamava a neco houkne smerem k nam divakum, a zmizi v zatacce ... po chvilence se skrz pomalejsi skupinku dere rychlejsi dvojice, ... to musi byt Rosta a tahne Radku k petactyriceti minutam, mozna i dal ... drzim palce, ale vypadaji dobre, urcite to daji ... i kdyz misto v prvni stovce jim tesne utece, Radka bude desata mezi zenami a treti ve sve kategorii. V patach maji Kekeho, pere se s tim, ale ma vuli a jeste pujde dopredu. ... a pak vidim sebe, nebo se spis nejdriv asi slysim, dycham jako lokomotiva, tak to budu ja, chci se vejit k sestactyriceti, ale nevim, mam toho dost, rezu zatacky, a netrpelive vyhlizim stadion ... a par desitek metru za mnou uz se nese Tucnak ... zlehka jako srnec, rozdava cukrbliky na vsechny kolemjdouci ... evidentne si to uziva, na zacatku se nikam nehnal, startoval mezi poslednimi, a od nulteho kilometru predbiha jednoho bezce za druhym. Jeste to nevi, ale na stadionku uvidi i mne a i kdyz budu mocne finisovat, on se proste ladne, jen tak mimochodem prezene kolem po vnejsi draze a jeste bude mavat divakum okolo. Po chvilce vidim manika se sporttestrem ... jo to bude sam traged osobne ... porad si kontroluje tepovku, neco se mu nezda ... proste bezi dobre a nechce tomu verit. Jeste pockam na kuleho, ale i on po chvilce prokluse kolem, zamava tleskajicim, v cili bude v novem osobaku a necha za sebou kolem 200 dalsich bezcu.
Tesne pred stadionem me predbiha Strahinja ... skutecny a realny, cas ma pomalejsi nez minule, ale vypada v pohode. Nez obehne svoje posledni kolecko a namiri si to k cili stacim i ja dojit na stadionek a jeste ho vyfotit. Cisty cas ma 56:40, oficialne o 35 vterin horsi. Na startu se mackalo pres 400 zavodniku. Trosku si stezuje, ze ho zbrzily davy na prvnich dvou kilometrech, zacinal jako posledni ... s ledovym klidem si balil veci do batuzku jeste kdyz uz startem probihali prvni zavodnici ... pak se presunul na konec baliku akorat ve chvili kdy se pres caru doslova promackal konec pelotonu. Cestou predbehl kolem sta lidi a skoncil na 327.miste. Pry se citil mnohem lepe nez pri poslednim behu, tentokrat se mu nechtelo umirat uz na patem kilometru, je odhodlan pokracovat v treninku a tesi se na priste ... uz jsme domluveni, bude to pulmarathon kousek od nas.
Spolecne pak sledujeme dobehy dalsich desetniku i statecnych pulmarathoncu ... ruce mame otlucene od tleskani, ale vsichni si to zaslouzi ... kdyz jsem se ja vlacel mrtvy ve Fuessenu taky mi tleskali ... ze by mi to zvedalo nohy ... to asi ne, ale uvnitr to opravdu hralo. Mezitim startuje beh na 5K, krome dospelych je tam i spusta deti ... riti se jak dablove, jen zirame. Pak nastoupi walkeri s hulkami taky na 5K ... obkrouzi stadionek za mohutnych ovaci. Dobihaji posledni pulmarathonci, sotva pletou nohama ... a uz se na startu chysta drobot nejdrobnejsi, deti predskolniho veku. Myslim ze to byla 500ti stovka ... ti prvni jsou fakt dobri, nevim jestli bych si na ne troufl ;-) ... jini se s tim perou ... s nekterymi bezi i rodice ... je to usmevne (mysleno v dobrem).
Program bude jeste pokracovat, bude asi party, vyhlaseni vitezu, burty, pivo, salat a mozna jeste par behu pro deti. My uz ale balime, ceka nas cesta domu, tentokrat jedeme na kole, mame to kolem padestky.
P.S. Moc si vazim vsech vyse jmenovanych a nejen jich, jako svych ctenaru i jako bezcu a kdyby to bylo mozne, rad bych se pridal k nejakemu podniku rodiciho se tymu ... ale kdo vi ... a tak dokud nemam moznost je sam osobne poznat, predstavuju si je aspon podle toho jak je znam podle jejich reakci, komentaru a prispevkum v konferencich. Nevim presne proc, ale obcas kdyz nekde potkam nejakeho bezce/bezkyni, proste se mi to tak nejak vdere na mysl ... tohle musi byt ten a ten nebo ta a ta ... nechtel jsem se nikoho dotknout, a tak berte moje vymyslene konstrukce s rezervou a treba se i trochu zasmejte, a jestli jsem na nekoho zapomnel, tak mi to prosim odpuste.

9 Comments:

At 1. 8. 2005 16:07:00, Anonymous Anonymní said...

Shadowe,

normálně mě přistihli kolegové, jak se tlemím do monitoru :-))

(... zlehka jako srnec)

Cháááááááááá!

Tučňák

 
At 1. 8. 2005 16:12:00, Anonymous Anonymní said...

:)) To je super post... dlouho jsem se tak nezasmal. Pri pondelku to je fakt potreba.

Skoro jsem se "bal" ze se tam objevim taky... protoze zatim by to mohlo byt tak leda neco ve smyslu:

" a tamhle jede sanitka a veze Trawnikare ktery padnul po svych obvyklych peti a pul kilometrech... ze sanitky na nas ale nadsene mava div si nevytrhne kapacku s vyzivou"

Jinak ale s tim povzbuzovanim to je parada. Me hrozne potesilo kdyz me vcera pozdravili 3 bezci... vypadali podstatne "vybehaneji" nez ja.. tak me to potesilo ze me jako berou..
A hned jak se bezi lehceji :o)

 
At 1. 8. 2005 17:02:00, Anonymous Anonymní said...

Zdraví i hajní. Včera mě na dlouhém tréninku na chalupě, když jsem zaběhnul 5 km do Německa, ze zadní Doubice do Hinterhermsdorfu, potkal v 9 hodin ráno pán s paní psem a dalekohledem. Přeci jenom jsem byl za hranicemi, tak jsem radši utrousil něco jako "'n Tag" a on "'n 'ogen". Nebyl to hajný! Pak jsem je potkal za čárou už v Česku směrem na Kyjov, tak jsem zase něco jako "'ý 'den" a oni už nic? Bylo nádherně, po noční bouřce, u potoka pod strmými svahy mlha skrz kterou se draly první ostré paprsky sluníčka. Jak z kalendáře.
Rosťa

 
At 1. 8. 2005 17:16:00, Anonymous Anonymní said...

Já mám z minulého týdne a dlouhého běhu otřesný zážitek:
Běžel jsem 30 km a když jsem byl někde za polovinou, zastavil u mě nějaký pán v transitu a ptal se, jestli nepotřebuju někam hodit. Evidentně nepochopil, že trénuju na maraton!:-)

 
At 2. 8. 2005 7:47:00, Anonymous Anonymní said...

No, taky mne příspěvek dost pobavil :-).To, co se stalo Luboshovi znám... Taky mi byl jednou nabídnut odvoz. Celou cestu jsem pak přemítala, kudy mám vlastně už běhat, abych nestrašila lidi :-)

 
At 2. 8. 2005 9:18:00, Anonymous Anonymní said...

Koukám,že jsem se zapomněla podepsat,tak ještě jedno a lépe :-)

 
At 2. 8. 2005 10:33:00, Blogger Running Shadow said...

ad Trawnik: ... neboj, priste uz tam budes taky ;-) ... "prihlasil" jsem te na pulmarathon ;-)
ad Lubosh+Rosta: ... ja mam v podobnem duchy historky z Vysehradu, kde jsem drive behaval po hradbach. Jedno kolecko ma 1650metru a ja jsem jich tam behaval od 5-10 a byl na sebe strasne pysny ... a jak jsem krouzil kolem, potkaval jsem samozrejme ty same lidi na prochazce ... a po nejakych 7-8 kolech se obcas nekdo zeptal jestli tudy nahodou nebezim uz podruhe!
ad Alena: ... uz to mam vymyslene, slibime ti velkou tragedi cokoladovou medaili a pobezis s nami priste take ;-)

 
At 3. 8. 2005 8:43:00, Anonymous Anonymní said...

Hm, tak to se fakticky povedlo, doufám, že u stánku měli Gambrinus desítku.

 
At 3. 8. 2005 11:18:00, Blogger Running Shadow said...

Nebojte, hned po dobehu bych se k vam pridal ... jen jestli byste mi drzeli misto ;-))

 

Okomentovat

<< Home